Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Οι βοτανικοί κήποι μπορεί να σώσουν τα απειλούμενα φυτά και ίσως εμάς!


  • perierga.gr - Οι βοτανικοί κήποι μπορεί να σώσουν τα απειλούμενα φυτά και ίσως εμάς!

  • Οι βοτανικοί κήποι του κόσμου φιλοξενούν περίπου το 1/3 όλων των γνωστών φυτών, συμπεριλαμβανομένων πάνω από το 40% των απειλούμενων ειδών, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές βρήκαν μια “εκπληκτική ποικιλία” φυτικής ποικιλομορφίας στους βοτανικούς κήπους, με τουλάχιστον 105.634 είδη.

    • perierga.gr - Οι βοτανικοί κήποι μπορεί να σώσουν τα απειλούμενα φυτά και ίσως εμάς!
      Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Plants, αναφέρουν ότι οι κήποι είναι «ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των φυτών» και επισημαίνουν ότι απαιτούνται διεθνώς συντονισμένες προσπάθειες για να καλλιεργηθούν εκεί ακόμα περισσότερα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
      “Το παγκόσμιο δίκτυο βοτανικών κήπων είναι η καλύτερη ελπίδα μας για τη σωτηρία ορισμένων από τα πιο απειλούμενα φυτά στον κόσμο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Samuel Brockington, ερευνητής στο Τμήμα Φυτικών Επιστημών του Cambridge και επιμελητής στο βοτανικό κήπο του πανεπιστημίου, .
      “Σήμερα, εκτιμάται ότι το 1/5 των φυτών απειλείται. Οι βοτανικοί κήποι προστατεύουν μια εκπληκτική ποικιλία, αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα στον κίνδυνο να εξαφανιστούν και να προστατεύσουμε την καλλιέργεια», λέει ο ίδιος.
      Στις μελέτες τους, οι ερευνητές βρήκαν μια ανισορροπία μεταξύ τροπικών και εύκρατων φυτών. Περίπου το 60% των εύκρατων φυτικών ειδών και το 25% των τροπικών ειδών εκπροσωπούνται σε βοτανικούς κήπους, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των φυτικών ειδών είναι τροπικά.
      Όπως επισημαίνει το BBC, οι περισσότεροι βοτανικοί κήποι βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο, όπου τα τροπικά είδη είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν. Τα τροπικά φυτά είναι ευκολότερα διατηρήσιμα στις πατρίδες τους, αλλά υπάρχουν λιγότεροι κήποι στο νότιο ημισφαίριο.
      Στη μελέτη, επίσης, περισσότερων από 1.100 ιδρυμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 10% των φυτικών συλλογών είναι αφιερωμένο σε απειλούμενα είδη. «Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για τη διατήρηση των φυτών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», ανέφερε ο Brockington.
      “Αν δεν διαφυλάξουμε την ποικιλομορφία των φυτών μας, η ανθρωπότητα θα πρέπει να αγωνιστεί πολύ για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις της ασφάλειας των τροφίμων και των καυσίμων, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της κλιματικής αλλαγής”, συμπλήρωσε.
    • Δεν υπάρχουν σχόλια: