Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί τα μυρμήγκια “φιλιούνται” στο στόμα;


  • perierga.gre - Τα μυρμήγκια επικοινωνούν με ένα "φιλί"!
  • Τα μυρμήγκια επικοινωνούν με ένα “φιλί”, που στην ουσία είναι μια διαδικασία που ονομάζεται τροφάλλαξη. Όπως δείχνει μια νέα μελέτη, αφήνει τα μυρμήγκια ελέγχουν αποικία τους με εκπληκτικούς τρόπους. Οι αποικίες των μυρμηγκιών στηρίζονται στην οικειότητα. Ζώντας σε ένα μέρος ενός υπερ-οργανισμού, κάθε μυρμήγκι ενεργεί σαν ένα κύτταρο ενός μεγαλύτερου ζώου. Και σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτό σημαίνει επίσης επικοινωνία μέσω της ανταλλαγής υγρών από στόμα σε στόμα. Γνωστή ως τροφάλλαξη, αυτή η διαδικασία είναι κοινή μεταξύ των κοινωνικών εντόμων.
    perierga.gre - Τα μυρμήγκια επικοινωνούν με ένα "φιλί"!
    “Τα τρόφιμα περνούν από τα ενήλικα μυρμήγκια στα μικρότερα και αυτά αναπτύσσονται”, εξηγεί ο Laurent Keller, οικολόγος στο πανεπιστήμιο της Λωζάννης και βασικός συγγραφέας της νέας μελέτης. “Αυτό δημιουργεί ένα δίκτυο αλληλεπιδράσεων που συνδέουν κάθε μέλος της αποικίας”. Επιπλέον η τροφάλλαξη είναι μια μορφή επικοινωνίας. Τα μυρμήγκια επικοινωνούν περίφημα από τη μυρωδιά, ενώ τα “φιλιά” παίζουν καθοριστικό ρόλο δίνοντας στα μυρμήγκια απίστευτες ικανότητες για να ελέγχουν την αποικία. Σε αυτά τα υγρά ανταλλαγής, οι ερευνητές εντόπισαν μόρια και χημικά στοιχεία που βοηθούν τα μυρμήγκια να αναγνωρίζουν τους συντρόφους τους στη φωλιά, διακρίνοντας έτσι τον φίλο από τον εχθρό.
    perierga.gre - Τα μυρμήγκια επικοινωνούν με ένα "φιλί"!
    “Σε γενικές γραμμές, τα υγρά που μεταδίδονται μεταξύ των μυρμηγκιών δεν περιέχουν μόνο πεπτικά ένζυμα” λέει ο LeBoeuf και συμπληρώνει: “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πίσω από την τροφάλλαξη κρύβεται ένα ιδιωτικό κανάλι επικοινωνίας το οποίο χρησιμοποιούν τα μυρμήγκια για να κατευθύνουν την ανάπτυξη των μικρών τους, παρόμοια με το γάλα στα θηλαστικά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: