Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό απ’ ότι στη θάλασσα;



  • κρύο ψηλά στο βουνό

    • Σκεφτήκατε ποτέ γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό -όταν βρισκόμαστε ψηλά δηλαδή- ενώ στη θάλασσα κάνει περισσότερη ζέστη; Δείτε!Στο συγκεκριμένο ερώτημα, θα νόμιζε ίσως κάποιος ότι ερχόμαστε πιο κοντά στον ήλιο όταν βρισκόμαστε επάνω σε ένα βουνό, άρα θα έπρεπε να έχει περισσότερη ζέστη κι όχι κρύο. Αν αναλογιστείτε όμως ότι ο ήλιος απέχει από τη γη ~149 εκατομμύρια χιλιόμετρα, για ένα βουνό που έχει υψόμετρο 3-4-5 χιλιόμετρα η διαφορά είναι απειροελάχιστη και στην ουσία δεν επηρεάζει.

      Θα επηρέαζε μόνο αν πηγαίναμε πιο κοντά στον ήλιο ή αν απομακρυνόμασταν από αυτόν, κατά κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά όμως, όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε, τόσο "λιγότερη ατμόσφαιρα" φιλτράρει τις ακτίνες του ηλίου, άρα ο ήλιος καίει περισσότερο.

      Επίσης, κάτι το οποίο ίσως να μην ξέρατε, είναι ότι δεν μας "βαράει" μόνο ο ήλιος από ψηλά, αλλά και από το έδαφος της γης! Για την ακρίβεια, δεχόμαστε ζέστη από τον ήλιο, όχι μόνο απευθείας από αυτόν αλλά και από τις πολλές ανακλάσεις που κάνει ο ήλιος στο έδαφος!

      κρύο ψηλά στο βουνόΆρα ας δούμε τώρα γιατί κάνει περισσότερο κρύο όταν βρισκόμαστε ψηλά όπως για παράδειγμα σε ένα βουνό, σε σχέση με το όταν βρισκόμαστε χαμηλά, όπως για παράδειγμα στη θάλασσα.

      Όταν βρισκόμαστε σε ένα βουνό, κάνει περισσότερο κρύο επειδή δεχόμαστε λιγότερες και πιο ασθενείς ανακλάσεις από τον ήλιο από το έδαφος. Βέβαια, δεχόμαστε πιο ισχυρή ακτινοβολία από τον ήλιο...

      Όμως αυτό σε συνδυασμό με το ότι επάνω σε ένα βουνό ο αέρας είναι πιο αραιός (όσο πιο αραιός είαι ο αέρας, τόσο λιγότερη ζέστη μπορεί να "κρατήσει"), ο "απευθείας" ήλιος μας καίει περισσότερο, αλλά ο αέρας είναι πιο κρύος κι έτσι νιώθουμε δροσούλα!Επίσης, ο αέρας που κινείτε προς τα επάνω, κατά την κίνησή του αυτή γίνεται πιο κρύος (φανταστείτε όπως όταν εξατμίζεται πχ το οινόπνευμα: το εξατμισμένο αυτό οινόπνευμα, κινείτε προς τα πάνω και είναι κρύο). Έτσι, εμείς βρισκόμαστε μέσα στην κίνησή του αυτή και νιώθουμε κρύο.
      θάλασσα ζέστηΕνώ όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα, τα ρεύματα αυτά "δεν μας πιάνουν"!

      Συνδυαστικά με το γεγονός ότι όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα, δεχόμαστε πολλές ανακλάσεις όχι μόνο από το έδαφος, αλλά και από εγκλωβισμένες ακτίνες του ηλίου που, αφού ανακλώνται από το έδαφος, ξανα-ανακλώνται σε διάφορα επίπεδα της ατμόσφαιρας κι έτσι γυρνάνε πίσω σε εμάς. Όσο πιο κάτω βρισκόμαστε, τόσο πιο έντονο το φαινόμενο αυτό μιας και... τα τρώμε όλα πάνω μας και ζεσταίνεται περισσότερο ο πυκνός αέρας που μας περιτριγυρίζει!

      Ενώ επάνω στο βουνό, αυτές οι ακτινοβολίες "δεν μας φτάνουν" αφού ανακλώνται από κάποια επίπεδα της ατμόσφαιρας που βρίσκονται πιο κάτω μας...

      Γι’ αυτό λοιπόν κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό (που βρισκόμαστε πιο ψηλά), ενώ κάνει περισσότερη ζέστη στη θάλασσα (που βρισκόμαστε πιο χαμηλά)!

    Δεν υπάρχουν σχόλια: